29 september 2013

Curlade patienter???

Via Arga Doktorns Facebooksida hittade jag ett mycket intressant blogginlägg: Vården i Sverige - olika verkligheter. Inlägget finns i en tämligen nystartad blogg, Annelies blogg, och tar bland annat upp frågor om vård och omsorg. Hon var själv patient i våras och då insåg hur illa ställt det var med den svenska sjukvården. Helt klart en blogg jag kommer att fortsätta att hålla ögonen på!

I ovan nämnda blogginlägg upptäcker jag ett uttryck som var nytt för mig: Curlade patienter. Det vill säga patienter som inte är nöjda med den vård de fått och fortsätter att kräva mer- trots att läkarna anser dem vara färdigutredda.

Jag tror att det finns många hypotyreospatienter i den gruppen!

Patienter som, långt om länge, fått en diagnos och Levaxin och som inte nöjer sig med det eftersom förbättringen uteblir, trots stabiliserade blodvärden.

Patienter som behöver trijodtyronin / T3 / Liothyroin för att få fungerande sköldkörtelhormoner ut i vävnaderna- eller som till och med behöver samtliga sköldkörtelhormoner för att systemet skall fungera normalt och därför kräver naturligt sköldkörtelhormon!

Hu, vilka jobbiga patienter!!!!

Patienter som med dagens tillgång på information och fakta förstår att de inte behöver nöja sig med att må så dåligt som de gör! Resten av livet!!!

Patienter  som fortsätter att försöka påverka, både vården i stort och enskilda läkare. Patienter som försöker få dem att uppdatera sina kunskaper och förstå det som en stor grupp patienter redan förstått:
Att Levaxin fungerar bra för vissa- men inte för alla!  
Att TSH är ett mycket trubbigt mått på hur ämnesomsättningen fungerar och att de optimala värdena är väldigt individuella!  
Att man måste gå på symtomen och inte bara på blodvärdena eftersom den hormonstatus som finns i blodet inte nyttjar något till om den inte kan ta sig ut i kroppens celler!

Hur kan det vara så svårt att förstå???

Eller som Annelie säger: "Att en patient inte är färdigutredd förrän den fått en diagnos, vårdplan och behandling som fungerar är tydligen otänkbart."

Tänk vilka summor som skulle sparas om vi patienter slapp valsa runt i sjukvårdssystemet och istället träffade läkare som verkligen gjorde allt som stod i deras makt för att verkligen komma till botten med problemen och inte bara behandla ett symtom i taget!

Tänk vad mycket pengar som skulle kunna frigöras till att ge en ypperlig vård till dem som det verkligen inte går att bota- och tänk hur många som skulle kunna bidra till skattekassan om de kunde jobba istället för att vara sjukskrivna eller utförsäkrade!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar