4 augusti 2012

Alla vill samma sak: Bli friska!

Jag har hittat en ny blogg: Reaktionista. En blogg som nu är tillagd i min lista på Bloggar jag följer.

Senaste inlägget, som jag hittade på Påskuppror mot sjukförsäkringarna, heter Tillåtelsen att vara sjuk och den sätter ord på mycket av det jag själv inte orkat formulera:

"Det har pågått i några år nu, häxjakten på de sjuka i vårt land. Jag behöver ingen siffra på hur många som har drabbats av det. Utförsäkring. Det finns alldeles för mycket vriden statistik i det här ämnet. Jag kan bara se till de människor jag har i min närhet och människor jag möter i olika sammanhang, drabbade och anhöriga."
"Varför är det upplagt på det viset att politiker idag tror att sjukdom botas med arbete?


Vad läste de för konstiga böcker i skolan?"

"Det sorgligaste är kanske ändå
att jag aldrig hade varit så här sjuk
om jag inte hade behövt kämpa för min rätt till vård,
kämpa för att få den vård som jag faktiskt behöver
och få rätt diagnos.
 Om jag aldrig hade behövt kämpa för att få vara sjuk."

"Jag måste gå budbärare.
Jag måste kräva behandling trots att mina symtom är solklara.
Jag måste veta vilken vård som finns och kräva den. Annars får jag inget.
Dessutom måste jag möta ifrågasättande. För att jag har en historia av psykisk ohälsa, för att jag har smärta som inte syns.
Jag måste också leva i oron över att bli utförsäkrad. Då har jag det ändå lindrigt.


 Hela den här kampen skulle göra en fullt frisk människa sjuk"

  "Det behövs ett samlat arbete med insatser som utgår från individen.
 Någon behöver praktik, en annan behöver studera, en tredje behöver samtalsstöd, en fjärde behöver praktisk hjälp i hemmet, en femte behöver en konstkurs och den sjätte kanske behöver få vara ifred i några månader.
Men alla vill samma sak: bli friska.
Varför?
Jo, för att få ett rikt liv.
Med egen inkomst, med semesterutflykter, lagade middagar, arbetskamrater, en känsla av mening, sociala sammanhang, lunchsällskap, kafferaster, känslan av att ha gjort nytta, känslan av att sakna sin TV-soffa.    
Känslan av att få vara ett helt jag.

Jag längtar.
Jag längtar så mycket att det gör ont."


Detta kunde varit mina ord om jag bara orkat formulera dem!
Läs gärna hela texten på Reaktionista: Tillåtelsen att vara sjuk!

4 kommentarer:

 1. Tack för att du delar mina ord. Kampen går vidare!

  SvaraRadera
 2. Tänker på dig! Kram!

  SvaraRadera
 3. Helt otroligt att vi andra tillåter vår regering att fortsätta att ge FK handläggningsanvisningar som diskriminerar personer som i stället för utförsäkning, skulle ha rätt till stöd i sina liv!

  När slutar vi vända ryggen åt detta vidriga som pågår, år efter år, utan att vi "friska" ställer upp hjälper de svagare?

  SvaraRadera
 4. Tack för ert engagemang!

  Tyvärr så har vi nog lite för stor tilltro till våra myndigheter- säger de att ALLA som är sjuka får sjukpenning så måste det ju vara så! Inte skulle väl de högst anvariga för vårt land stå i teve och tidningar och ljuga oss rätt upp i ansiktet!!??!

  Alltså måste det vara så att alla som klagar och blir utförsäkrade EGENTLIGEN inte ÄR sjuka, utan bara lite allmänt slöa och arbetsskygga! För om det nu är bestämt att en viss sjukdom bara skall ta en viss tid att tillfriskna ifrån- då skall det väl vara så också!?? Annars är det nog individen det är fel på...

  För att inte tala om alla dessa slöa människor som skaffar sig flera diagnoser för att slippa jobba! Inte kan vi väl vänta ut att samtliga sjukdomar läker ut!!! Nej, har vi bestämt en tidsgräns så är det den som gäller!!! Oavsett diagnoser och komplikationer, väntetider i vården och annat som är svårt att påverka.... Lagd gräns ligger!!!!!

  SvaraRadera