2 september 2013

SVT om sjukvården

SVT har startat höstsäsongen med ett par intressanta program som tar upp problem i vården: Arga doktorn och Sveriges bästa äldreboende.

Arga doktorn tar upp fall där han försöker hjälpa patienter som inte fått rätt vård och samtidigt blir det ju en granskning av hur vården fungerar. Förra veckan sändes det första programmet och då handlade det om 21-åriga Jessica som fick en stroke som tonåring- trots att hon sökt läkare flera gånger för den hemska huvudvärk hon plötsligt fått.

Trots remiss och besök hos specialist på sjukhuset så missades de undersökningar som kunnat förhindra att hon fått den svåra hjärnskada som nu begränsar hennes liv. Men enligt vårdens egen utsaga, så har vården hon fått varit "föredömlig"!!! Efter att programmet sändes så har vårdchefen visserligen medgivit vissa brister i hennes vård, men han anser också att inte alla kan vara "Zlatan"!

Man kunde ju tro att det vore självklart att någon som skadats så svårt på grund av vårdens slarv, skulle få tillgång till den bästa rehabiliteringen som finns, för att i någon mån minska den skada hon alls inte borde ha fått från början.

Men nej, så fungerar det inte! Det landsting hon nu bor i vägrar att betala den rehabilitering hon själv verkligen tror på. Det handlar om 30 000 kronor!!! Men i ett annat landsting. Pengar hon självklart inte haft någon som helst möjlighet att själv tjäna ihop, eftersom hon gått in i vuxenlivet som totalt arbetsoförmögen (endast!) pga skadan!!!

Ett sådant här program behövs verkligen, men tyvärr så verkar det som om de ansvariga för programmet valt att inte ta upp de problem vi sköldkörtelsjuka möter i vården. Jag har inte själv sökt till programmet, men jag har förstått att många andra har gjort det och om jag förstått rätt så har även Sköldkörtelföreningen tagit kontakt och berättat om svårigheterna vi har med att få en fungerande vård.

Kanske är ämnet för kontroversiellt? Kanske kan man hoppas att det blir en andra säsong och att redaktionen då vågar ta ut svängarna lite mer?

Jag kommer i vilket fall att titta på samtliga program- och säkert bli lika upprörd varje gång. För trots alla de brister jag själv mött inom sjukvården, så vill man ju ändå tro att systemet fungerar! Och om det inte gör det så är väl en ursäkt och hjälp med att reparera den skada man fått, det minsta man kan begära- oavsett om media tar upp det eller ej!?!

Sveriges bästa äldreboende handlar egentligen inte om sjukvården, men väl om den minst lika angelägna äldreomsorgen. Serien har pågått under två veckor redan och i det förra programmet handlade det mycket om medicinering- och då främst om onödig eller skadlig sådan.

Störst blev skillnaden för en kvinna som under många år haft problem med värk och svullna ben. Genom att byta ut Alvedon brustablett till vanlig tablett av Alvedon, så gick hon ner ca 20 kg på två veckor!!! Dvs 20 liter av den vätska som bundits som svullnad i kroppen försvann. Vilken ökning av livskvalitet bara genom en sådan liten förändring, men inte borde det krävas en professor i ett tv-program för att åstadkomma detta?!

Hur det kan bli sådan skillnad? Jo, brustabletten innehåller natriumsalter och äldre personer har oftast nedsatt njurfunktion och har svårt att göra sig av med salterna, som därför stannar i kroppen och binder vätska. Vilket tydligen inte är självklart inom äldrevården. Länk till programmet.

Båda dessa program går på torsdagar, klockan 20-22 på SVT1.

Idag startar även Fråga doktorn för säsongen. Programmet har funnits i "evigheter" och har kvar sin huvudsakliga form, där läkaren är auktoriteten som har svar på alla frågor.

Inställningen i programmet är att sjukvården fungerar väldigt bra och om du bara tar upp saken med din doktor så får du hjälp. Om det är någon som klagar på sitt läkarbesök, så är det aldrig fel på sjukvården eller läkaren, utan nog bara ett "missförstånd" för att patienten inte varit tillräckligt tydlig.

Särskilt tydligt blir detta, för mig som sköldkörtelsjuk, de (få) gånger det tas upp frågor om sköldkörtelsjukdomar. Då är det enda svaret "Levaxin" och det finns ingen som helst förståelse för att det inte fungerar för en stor del av patienterna. Enligt skolmedicinen "skall" det ju fungera!

Jag tittar ofta, för ett och annat intressant tips kan dyka upp- men med en mer öppen och kanske lite kritisk inställning så skulle det kunna bli så mycket mer!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar