3 oktober 2013

Om kvällens Arga Doktorn

 Läser på Arga Doktorns Facebooksida om kvällens program, som sänds klockan 21.00 i SVT1: 
"Hur fruktansvärt illa man anser sig kunna behandla en kvinna med svår sjukdom. "Du tänker med livmodern, inte med hjärnan", skall man behöva höra sådant i vården! Eller "maten flyger väl inte in munnen på dig", när man är svullen och har ont av lymfsjukdom, inte av övervikt......

I kväll har vi lite chat här på sidorna, om ni vill. Jag är på bilresa under eftermiddagen men hoppas hinna fram till programmet, som verkligen är sevärt. Titta, och kommentera!! Och berätta för andra som ni känner, tillsammans kan vi göra ändring.

Åsa har vetat i 15 år att hon lider av en medfödd sjukdom som gör att delar av kroppen svullnar upp. Hon vet också att hon måste få behandling annars är det stor risk att sjukdomen inte längre går att hejda. Men hon får inte den vård hon behöver och därför kan hon inte längre jobba. Idag är Åsa utförsäkrad och hon känner sig helt övergiven av vården."
Jag vet inte så mycket om lymfödem, men utifrån den sjukdom jag har tvingast lära mig massor om, hypotyreos, så vet jag att många, som nu kämpar för behandling, kan skriva under på att detta inte är ett enstaka exempel!

Jag har läst så många berättelser från sjuka kvinnor som inte blir hörda och trodda. Bara för att värdet på TSH i blodet har fått en alltför hög status. I stället för att vara ett mått på hur ämnesomsättningen fungerar- så har det blivit det enda utslagsgivande för om man kan få behandling eller ej! Och det största problemet med detta är att referensvärdena inte har följt med den senare tidens forskning och erfarenheter!

Det finns ett antal läkare som gör ett fantastiskt arbete och verkligen ställer upp för sina patienter, men tyvärr är historierna om alla dem som får ett misstänksamt, ointresserat eller till och med föraktfullt bemötande ändå så många!

Det absolut viktigaste arbetet redaktionen gör med detta program är i vilket fall att belysa hur dåligt vården fungerar för enskilda personer som har svårt att få en adekvat vård för sina sjukdomar!

Jag hoppas att detta bara är den första säsongen av många och att trycket blir så hårt på den delen av sjukvården som inte fungerar, så att den måste göra ett ordentlig uppryckning och börja sätta patienten i centrum! Varje del av vårdkedjan borde utgå ifrån hur de på bästa sätt kan hjälpa varje enskild patient! Det skulle inte bara vara etiskt riktigt, utan också ekonomiskt fördelaktigt!

Mer om Åsa och lymfödem kan man läsa i Kommunalarbetaren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar