16 april 2014

Salivkortisoltest, CT3M och östrogendominans

Varning för att detta inlägg är mycket långt, men nu tänkte jag berätta om det salivkortisoltest jag skickade till ett labb i USA i början av året. Till viss del var provsvaren en överraskning och det känns jättebra att jag verkligen kostade på mig att låta dem utföra ett test- även om det är mycket pengar för en fattig sjukling! Efteråt har jag fått veta att man nu kan få salivkortisoltest genom sjukvården, för något labb har börjat utföra dem, men då måste man ju ha sin läkare med på det och jag vet inte vilka kriterier de har, men det kan ju ändå vara ett tips.

Dygnskortisol
Mina provsvar visade på att mitt morgonkortisol inte var så lågt som jag befarat. Jag hade 6,2 i morgonkortisol (ref 3,7-9,5), så det var bra mycket bättre än förväntat! Kortisolhalten vid middagstid låg på 1,8 (ref 1,2-3,0). Kvällskortisolet låg  2,7 (ref 0,7-1,9) och lägg-dags-kortisolet låg på 0,6 (ref 0,4-1,0). Så vid första anblicken var jag ganska nöjd och tänkte att nu kan jag avskriva den här hypotesen!

Men så fördjupade jag mig lite mer i värdena och i den grafikkurva som medföljde, med den exakta tidpunkten för testet i förhållande till kurvan, och då såg jag att mitt morgonvärde ligger precis under normalkurvan, middagsvärdet precis i nederkant av referensvärdet, kvällsnivån en bit över referensvärdet och nattkortisolet återigen precis i nederkanten av referensen.



Alltså har jag ett ojämnt kortisolpåslag under dagen, vilket kan vara ett problem i sig och vad gäller morgonkortisolet så läste jag i boken Stoppa sköldkörtelskandalen att det bör ligga i överkant av referensvärdet när man har problem med hypotyreos.

CT3M
Så jag började med CT3-metoden ändå- för att få upp morgonkortisolet och förhoppningsvis få ett mer normalt förlopp under dagen. Metoden går ut på att stötta binjurarna på morgontimmarna då kortisolproduktionen är på topp. Jag kan inte förklara hur det fungerar, men genom att tillföra Liothyronin eller naturligt sköldkörtelhormon 2-4 timmar innan man normalt vaknar så får binjurarna tillgång till mer T3 (trijodthyronin) när produktionen skall vara som högst av kortisol och detta skall göra att kortisolproduktionen normaliseras.

På Sköldkörtelföreningens sida finns en beskrivning av metoden: Bli frisk med T3- av Paul Robinson. På Resurs finns information, under rubriken: 80% blir friska med CT3-metoden. Annars finns inte mycket skrivet för oss som inte riktigt orkar med att läsa engelska texter längre.

Jag började med metoden i mitten av februari och i dagsläget tar jag 1 Armour Thyroid á 60 mg två och en halv timme innan jag normalt vaknar och går upp. När jag gick från 2 till 2½ timme så tyckte jag att jag märkte en liten förbättring i hur lätt jag har att komma upp på morgonen och hur trött/ pigg jag är då. Jag väntar nu med spänning på att kunna flytta intaget ytterligare en halvtimme, dvs till tre timmar innan jag går upp för att se om det innebär en ytterligare förbättring. Nu kan ju den förbättring jag hittills tyckt mig märka, bara vara en tillfällighet eftersom mitt mående ändå har en naturlig variation- men jag hoppas så!

DHEA
I samma test passade jag också på att beställa prov på DHEA och på könshormonerna. DHEA är ett hormon som produceras i binjurebarken av kortisol och är ett förhormon till könshormonerna. Om jag förstått rätt så är det också så att när man lever ett mycket stressat liv utan adekvat återhämtning, så stiger halterna av DHEA och blir skyhöga, detta under tiden som binjurarna pressas att producera allt högre nivåer av kortisol för att hantera stressen. När binjurarna sedan inte orkar upprätthålla den höga kortisolproduktionen, så kan man säga att binjurarna är trötta eller utmattade och halterna av kortisol blir då väldigt låga i kroppen. Då sjunker också nivåerna av DHEA och blir alltför låga.

DHEA kallas för ett "vitalitetshormon" och det forskas på om det skulle kunna motverka vissa åldersrelaterade sjukdomar. Det tillverkas naturligt i högst doser under de tidiga vuxenåren för att sedan snabbt avta.

Mitt DHEA-värde låg på 18,3 (ref 2-23, men för min ålder ca 5-8). Alltså mycket högt (eller som om jag var 20 igen!), vilket kan betyda att jag är på god väg mot ännu en period av utmattning, att jag är en vältränad atlet eller att jag har en insulinresistens, dvs är på väg mot diabetes.




Inget av detta stämmer in på mig vad jag kan förstå: Någon atlet är jag verkligen inte och insulinresistens tror jag inte att jag har, då jag äter en kost som är väldigt fattig på kolhydrater. Jag var dessutom hos läkaren och tog prover ungefär samtidigt och hade då normala blodsockervärden. När det gäller kost, kolhydrater och insulinresistens, så kan jag rekommendera Kostdoktorns sida: Mot en friskare framtid eller boken Matrevolutionen- ät dig frisk med riktig mat. Som jag har förstått det så motverkar en kolhydratfattig kost insulinresistens.

Inte heller tror jag att jag skulle vara så superstressad att det är dags för en ny kollaps: Sedan jag för 10 månader sedan sade upp mig från de 10 timmar/ vecka, jag periodvis klarade av att utföra mitt anpassade arbete, så har jag ägnat mig åt återhämtning. Jag har hela tiden väntat på att komma upp i tillräcklig energinivå för att kunna börja styra över mitt liv igen och eftersom jag under lång tid hade klarat av 10 timmars arbete plus restid, så trodde jag att jag kanske skulle kunna börja göra lite roliga saker på den tid jag nu inte arbetar: Kanske börja motionera, gå på föredrag, teater, ha lite social gemenskap- men det har varit svårt. Jag har deltagit i flera kalas (med mer eller mindre lång återhämtning efteråt), varit på en musikal, gått till frissan ett par gånger, varit på biblioteket och även kunnat handla mat vid flera tillfällen- men jag vill ju så mycket mer! Det jag orkat en del är att vara i min trädgård och det är en dubbel vinst- både aktivitet och återhämtning samtidigt! Så jag är en bit på väg, men inte mot en ny krasch som jag ser det.

De två första gångerna jag arbetstränade så tog det ca ett halvår innan jag fått upp "näsan över vattenytan igen", men första gången var innan min hypotyreos ens hade upptäckts och andra gången när jag gick på bara Levaxin. Nu trodde jag att det skulle gå snabbare att komma tillbaka igen!

Denna gången åt jag ju först Levaxin + Liothyronin och därefter Armour Thyroid vilket jag tror är förklaringen till att jag nu kunde klara av jobbet under så lång tid- men också att jag åter kunde gå över min gränser och driva mig själv till en ny utmattning? Ett tecken på detta är ju att jag regelbundet hade månadslånga heltidssjukskrivningar från min 25%-iga tjänst, men att jag varje gång lyckades ta mig upp och tillbaka i arbete.

Första gången jag arbetstränade klarade jag av att fullfölja i nio månader, då först ett par månader på 10 timmar, innan vi sänkte tiden till 4 timmar/ vecka. Andra arbetsträningen klarade jag av ca 2 veckor, under upptrappning som skulle lett till 10 timmar/vecka, innan jag totalkraschade. Då hade jag dock deltagit i sex veckor med trädgårdsterapi innan arbetsträningen, detta i syfte att vara bättre rustad att klara av kraven det innebär att arbeta, vilket istället kom att innebära att jag hade förlorat större delen av min energi innan jag ens påbörjat arbetsträningen.

Nu klarade jag först av 3 månaders arbetsträning under upptrappning och därefter 28 månaders arbete (med långa avbrott, men ändå) innan jag var så utmattad att jag inte längre kunde uppbåda någon energi. Att jag alls klarade av det tillskriver jag helt och fullt min nya medicinering! Tack Armour Thyroid, min läkare som skrev en licensansökan och Läkemedelsverket som godkände den!

Så visst, för ett år sedan och en tid därefter hade jag säkert höga DHEA- värden på grund av en mycket hög stressnivå på väg mot utmattning, men efter nästan ett år av återhämtning så borde nivåerna nu ha hunnit sjunka till mer normala, tänker jag. Så vad detta värde står för, kan jag inte riktigt förstå. Har du mer kunskap och kan förstå bättre, så tar jag tacksamt emot dina förslag i kommentarsfältet nedan.

Östrogendominans
När det gäller könshormonerna så låg mitt östrogen på 7.9 (ref 1,3-3,3), progesteron 59 (ref 75-270) och testosteron 34 (ref ca 18-42 för min ålder). Ration progesteron/östrogen låg på 7 (optimalt 100-500 när östrogenet är 1,3-3,3). Jag är alltså kraftigt östrogendominant och har börjat stryka på mig progesteronkräm 12 dagar i månaden.

Redan innan jag fått dessa testresultat så hade jag beställt Mia Lundins bok Kaos i kvinnohjärnan på mitt bibliotek och jag fick den helt rätt i tiden. Den var intressant och tog upp mycket om hormoner och signalsubstanser, hur vanligt det är att kvinnor får problem med dessa och många praktiska tips och förslag på lösningar. Jag lärde mig bland annat att produktionen av progesteron börjar minska i 30-årsåldern och att det därför är väldigt vanligt att kvinnor har problem med östrogendominans därefter. Mia Lundin har också en välmatad webbsida.

En mycket informativ sida om östrogendominans finns på Malins hälsomanual: Östrogendominans.
En mycket intressant artikel om Sambandet äggstockar- binjurar- sköldkörtel finns på Näringsmedicinsk tidskrift. Jag har länkat till den tidigare, men den är mycket läsvärd!
På Hälsosidorna finns en informativ artikel om Hormoner- signalämnen. Där finns också många matnyttiga sidor om bland annat vitaminer och mineraler.

Sammanfattningsvis så har jag inte märkt av några tydliga förbättringar av vare sig progesteronkrämen eller CT3-metoden, men jag återkommer om detta när jag varit igång lite längre. Nu skall jag gå ut i min trädgård, efter att under flera dagar ha ägnat alldeles för mycket tid åt detta blogginlägg- men jag hoppas att det kanske kan hjälpa någon annan av er därute!

3 kommentarer:

  1. Mycket intressant!

    Jag är själv man och gift med en underbar kvinna som jag VET har östrogendominans då alla symptom stämmer. Det är väldigt känsligt och jag vill inte komma med pekpinnar. Hon har muffinsmage, minskad sexlust (samlag 5-6 ggr / 10 ÅR!) Jag älskar henne väldigt mycket och vill att hon ska må bra (äter Levaxin också) kan du ge mig / oss råd?

    "Medsjuklingen"

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är så sorgligt att det är så många som mår dåligt av hormonobalanser som det faktiskt skulle gå att diagnostisera och behandla, vet inte om det är att det mestadels är kvinnor det handlar om och att det inte är lika intressant att behandla och forska på oss?

      Jag har också ett stort stöd av en kärleksfull man som älskar mig trots alla mina problem, så jag vet av egen erfarenhet att ditt stöd är betydelsefullt och att du fyller en viktig roll i det tysta. Det skall du veta! Några idéer om hur ni kan gå vidare:

      En mycket bra artikel som beskriver förhållandet mellan binjurar- sköldkörteln och äggstockarna finns här: http://www.naringsmedicinsktidskrift.se/artiklar_frameset.html

      Det är väldigt vanligt att man har problem med alla tre hormonsystemen, eftersom de påverkar varandra. Mia Lundins bok ovan kan jag verkligen rekommendera och den tar upp alla tre hormonsystemen. Likaså Stoppa sköldkörtelskandalen: https://www.adlibris.com/se/bok/stoppa-skoldkortelskandalen-9780985615413

      För min del så har egen kunskap om problemen varit förutsättningen för att jag har kunnat få den vård man borde få bara genom att besöka sin läkare. Tyvärr är det inte så enkelt för de flesta av oss.

      Din frus sköldkörtelproblem kan vara en stor bov i dramat och bla innebära nedsatt sexlust. Där kan ni börja med att hon begär ut de provsvar som finns från så långt tillbaka som möjligt. Det prov som heter TSH bör vara omkring 1,0 när man är under behandling med Levaxin, men många läkare nöjer sig med att det ligger inom referens och alltså kan vara uppemot 4,0. Det kan man må jättedåligt av och då kan det hjälpa att man höjer dosen tills man kommit ner i ca 1,0. Har man en läkare som inte har kunskap om detta och inte är intresserad av att lyssna på sina patienter så är enda rådet att man byter tills man hittar en läkare som bryr sig. I vissa landsting motarbetar läkarna tyvärr aktivt de som kräver bättre vård för sin hypotyreos, eftersom deras prestige är viktigare än patienternas välmående, vilket är mycket sorgligt. Men som tur är så finns det många bra läkare också- det gäller bara att hitta dem!

      Ett annat problem kan vara att din fru inte blir hjälpt av Levaxinet, detta verkar vara fallet för 30-70% av de patienter som medicineras med Levaxin- men trots detta så är det denna medicin de allra flesta läkare har som enda alternativ. För många kan det bli en markant skillnad om man får ett tillägg av medicinen Liothyronin, som innehåller det aktiva hormonet T3. Andra behöver Naturligt sköldkörtelhormon (NDT) som endast kan fås mot licens från Läkemedelsverket, vilket är ganska svårt att få. Men det är viktigt att veta att man inte behöver nöja sig med Levaxin om man inte mår bra på det.

      Väldigt mycket kunskap och erfarenhet om detta finns i Sköldkörtelföreningens Facebook-grupp, dit även anhöriga är välkomna. Ett annat ställe med mycket info är Turtles sköldkörtelforum.

      Radera
    2. När man gått med en för låg ämnesomsättning alltför länge (vilket kan vara fallet även om man medicineras med Levaxin) så tar ofta binjurarna stryk och bidrar till att man mår ändå sämre. Till detta kommer att i princip alla kvinnor över 30-årsåldern har obalans i könshormonerna eftersom progesteronet börjar sjunka då och östrogenet därför blir dominant.

      Jag tror att man behöver behandla alla obalanserna samtidigt och om man har möjlighet att gå till en Näringsterapeut så kan man få hjälp med alltihop. Har man inte råd med det så får man försöka på egen hand och stötta binjurarna (om hon har problem med dem) med bla zink, ämnesomsättningen med bla selen och jod och östrogendominansen med bioidentisk progesteronkräm. Denna är receptfri och jag brukar köpa från Mia Lundin Shop. Hon har också en hemsida där ni kan hitta mer info. På hypotyreos.info finns mycket info och bland annat om de näringsämnen som är särskilt viktiga för ämnesomsättningen: http://hypotyreos.info/behandling/kosttillskott

      Kosten är också jätteviktig och många har blivit av med sina symtom genom att minimera intaget av kolhydrater och helt utesluta gluten, tex genom att äta en kost enligt LCHF eller Paleo. Här finns en hel del som man kan göra själv för att må bättre: http://hypotyreos.se/egenvard.html

      På Blodkollen och Werlabs kan man själv betala för att få prover tagna om man skulle behöva det, men det viktigaste är nog att gå med i en grupp eller ett forum där man kan få mer hjälp än jag kan ge här. Hoppas att ni fått lite nya infallsvinklar och hittar någon tråd att börja nysta i, men det finns nog ingen quickfix för detta handlar om komplicerade samband i kroppen- men varje framsteg är ju ändå väl värt den insats man gör.

      Lycka till, både för din och din frus skull!

      Radera