1 november 2013

Oktober 2013

Dags att sammanfatta oktober månad:

Hälsa
Den höjning av Armour Thyroid jag genomförde under augusti och september, har fortsatt att hjälpa mig att må bättre och jag känner mig hyfsat stabil, även om jag också haft några rejäla dippar under månaden. Detta är den vändning jag väntade förgäves på under hela sommaren- men bättre sent än aldrig...

Jag har varit och tagit sköldkörtelprover och diskuterade med endokrinologen om att pröva att höja dosen av Armour Thyroid ytterligare något, men det fick jag inget gehör för. Själv tycker jag, att när jag nu märkt vilken otrolig skillnad höjningen från 2 till 3 tabletter (eller omvänt den tidigare sänkningen från 3 till 2) har haft på min hälsa, min energinivå och för hela min tillvaro- då hade det ju varit fantastiskt om jag, med ytterligare en liten höjning, kunde mått motsvarande ännu bättre! Men nej, det var inte aktuellt eftersom han tyckte att jag redan låg på en hög dos (halva maxdosen om jag har rätt för mig). Jag fick i alla fall en ny licensansökan utskriven för Armour Thyroid, den är inlämnad till apoteket så nu är det bara att vänta....

Proverna visade på ett TSH på 0,01 (ref 0,2-4) vilket är normalt när man tillför det aktiva hormonet trijodthyronin, T4 på 15 (9-22) och T3 på 5,0 (2,5-5,6). Min tidigare erfarenhet är att jag mått bäst då jag haft ett T4 på minst 17, men det var när jag åt Levaxin och jag vet inte om det kan jämföras med den medicinering jag har nu, nu har jag ju tex ett högre T3 än tidigare.

Jag var på undersökning hos min tandläkare som tog bort tandsten och hittade en spricka i en tand. Jag hoppas ju alltid att det skall räcka med undersökningen, men nu måste jag tillbaka och laga tanden också.

Jag har även gjort något åt oron för en knöl jag känt i mitt ena bröst ett tag. Skönt att få utrett att det bara var en fettknuta och inget jag behövde oroa mig för, men mest imponerad blev jag av den effektiva och professionella vård jag möttes av på Bröstmottagningen! Men detta har jag skrivit ett annat inlägg om tidigare.

Balans
Jag är i otroligt stort behov av balans i mitt liv, för att jag skall må så bra jag kan. Balans mellan sömn och vakenhet, vila och aktivitet, påfrestning och återhämtning, regelbundenhet vad gäller mat och mediciner...

Under oktober månad så tycker jag nog att detta har fungerat ganska väl. Jag har slarvat en del med maten och ätit mer kolhydrater än vad jag mår bra av, jag har tagit ut mig lite väl mycket vid några tillfällen jag varit ute i trädgården och arbetat, men det har ändå fungerat någorlunda.

En morgon var jag pigg när jag vaknade! Det är den mest underbara av känslor och jag hoppas att dessa tillfällen skall bli fler och fler kommande månader.

Det mest utmärkande har nog varit att jag behövt använda vetevärmaren för att få upp värmen i kroppen efter kroppslig ansträngning- en frusenhet som inte berott på kyla, eftersom jag legat nedbäddad under varma täcken i min säng, utan något jag tolkat som att all energi gått åt viktigare funktioner i kroppen just då.

Aktiviteter och socialt
Jag har varit på musikalen Familjen Addams på Lorensbergsteatern i Göteborg. Det var väldigt länge sedan jag vågade göra något som inneburit att jag behövt boka biljett flera månader i förväg. Detta var en födelsedagspresent till min ena syster och vi var tre systrar med respektive som gick tillsammans. Kul! I pausen träffade vi också min kusin med man, så det blev nästan som en släktträff.

Efteråt var vi bjudna hem till min ena syster på räkfrossa och trots dagens ansträngningar så orkade jag delta i den också. Och för första gången kände jag verkligen att jag deltog i samtalen och inte bara satt med och låtsades att jag var där! Så underbart! Då hade jag i och för sig slumrat en stund i båda akterna, så det kanske hjälpte till, men ändå!

Själva musikalen var dock en besvikelse, ljudnivån var på gränsen till outhärdlig och det var det inte bara jag, med mina känsliga öron, som tyckte. Det höga ljudet gjorde också att det stundtals var svårt att urskilja vad som sades, eftersom talet/ sången låg på gränsen till att "skångra". Trots öronpropp i mitt dåliga öra, behövde jag försöka skydda mina öron så gott det gick- men som sagt, det var jag inte ensam om. Själva handlingen hade också mått bra om man skurit bort en del onödigt, mycket kändes som utfyllnad vilket inte behövts då bara första akten pågick i över 1½ timme. Synd på något som kunde varit så bra!

Jag har också haft ett mycket uppskattat besök av min 6-åriga systerson. Han tog med sig mormor och morfar hit en dag under höstlovet och vi hann med mycket under de timmar han var här: Leka med katterna och bygga med lego, äta och fika, prata, skratta och busa. Både han och jag slocknade direkt efter besöket, men han hade nog orkat leka mycket mer om bara moster inte blivit så trött! :)

Han hade kommenterat hur mycket tomater jag hade för mogning i köket, så när han påminde mig om att han hade vunnit "solrostävlingen" tidigare under hösten, dvs hans solrosor var högre än mina och andra mosterns, så sa jag att jag väl hade vunnit tomattävlingen? Men nej, det hade jag inte för vi hade ingen sådan tävling! 6 år = störst, bäst, vackrast och alltid en vinnare!

Vi kom också in på kärleken och jag fick reda på att han och kompisen var kära i samma tjej, men hon var bara kär i kompisen! Jag sa då att tjejer kan ändra sig och fick då till svar att det hade hans pappa gjort! Först var han kär i en och sedan i en annan! Dvs först i storasysters mamma och sedan i hans egen. Vilken tur för oss att hans pappa blev kär i hans mamma!!!

Trädgård
Jag har orkat vara ute i min trädgård tolv dagar under oktober och tre av dem har jag varit ute en stund både på förmiddagen och eftermiddagen! Ett par av dagarna har jag gått ut en stund precis innan skymningen, efter en annars ganska energilös dag. Fördelen med det är att jag då måste gå in, inom rimlig tid, på grund av mörkret och förstås att jag alls kommer ut den dagen. Då hinner jag inte trötta ut mig lika mycket som jag annars riskerar att göra, eftersom jag verkligen älskar att vara ute och har svårt att avbryta projekt jag håller på med, innan jag faller ihop av trötthet.

Jag har satt vitlök för skörd nästa sommar, jag har grävt upp dahliorna och annat som behöver övervintras inomhus, jag har grävt upp en del gräsmatta mellan några buskar och jag har täckt ett område i min surjordsplantering, med tidningar och täckbark, så att området skall vara lättare att sköta framöver.

Jag har också flyttat runt några växter i den perennrabatt som vi anlade förra senhösten och även om jag varit nöjd med den rabatten i sommar, så var det ändå några misstag som behövde rättas till. En sköldpaddsört och en stor blåklocka, som jag fått under sommaren har nu också fått sina platser i den rabatten. Jag är mycket nöjd med det jag fått gjort!

I födelsedagspresent fick jag ett presentkort på växter, så jag har varit i ett par plantskolor och fyndat växter till bra priser på höstrean, även om det redan var ganska utplockat. En Astrid Lindgren-ros och en kinesisk rhododendron fick i vilket fall ett nytt hem här hos mig. Dessutom köpte jag lite höstfägring att ha utanför ytterdörren och en bukett rosor till mig själv!

Hemsysslor
Som vanligt har vi delat på tvätt och disk och matlagning utifrån vem som har haft tid (min man) och ork (jag). Jag har också städat köket ordentligt: Plockat undan, torkat av alla ytor, dammsugit och torkat av golvet. Så nöjd med att det är gjort! Tyvärr håller det ju aldrig så länge just i köket, men jag tycker om känslan av att jag har fått det gjort och att det är helt fräscht!

Jag har varit och handlat mat tre gånger och varit på Systemet och på biblioteket en gång vardera under månaden.

Övrigt
Våra båda hankatter har varit hos veterinären för kastrering och öronmärkning. De behövde därför lite extra omsorg både innan och efter denna traumatiska upplevelse. En av katterna hade på hemvägen kissat ner sig så mycket att nästan hela pälsen var våt av urin. Inte kul för en stolt katt- och inte heller så kul för matte som satt i lukten hela vägen hem och sedan blev trampad med våta tassar i knäet. De har dock läkt väl och det är skönt att detta är gjort.

Jag har publicerat 12 inlägg på bloggen under oktober, vilket är något färre än i september, men fortfarande väldigt många fler än i våras och tiden dessförinnan. Det är så skönt att ha en röst att höja igen! Jag har också varit mer aktiv på Facebook, där flera olika grupper jag är med i har haft en stor aktivitet med intressanta ämnen.

Mål för november
Det jag har inplanerat är ett tandläkarbesök då jag skall laga den spruckna tanden, ett 14-årskalas och en helg på hotell för att fira vår bröllopsdag. Hoppas så att jag skall orka uppskatta det!

Jag hoppas också att det skall bli lite mer ork för att avsluta trädgårdsprojekt jag påbörjat och att det inte skall börja snöa eller frysa på innan jag blir klar- men det är inte så ovanligt att det blir så i mitt trädgårdsliv...

Jag skall också försöka putsa fönstren innan advent- det är en av de sysslor som varit mycket lågt prioriterad under alla mina trötta och sjuka år och jag vet att det blir både advent och jul, även om fönstren knappt går att se ut genom! Men just därför är det en lycka om jag har energi nog att utföra det i år!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar